“Mijn stem klinkt laag”
“Ik wil me in mijn communicatie graag vrouwelijker gedragen”
“Mijn stem slaat vaak over als ik hoog spreek”
Genderdysfonie is een stemklacht die voorkomt bij transseksuelen. De stem is hierbij niet in overeenstemming met de veranderde sekserol.
Van man naar vrouw
Het stemprobleem van man-naar-vrouw transseksuelen, hier verder aangeduid als transvrouwen is in het algemeen groter dan dat van vrouw-naar-man transseksuelen (transmannen). De stem is vaak te laag en de manier van spreken te mannelijk, waardoor de transvrouw als man wordt aangesproken.
Transmannen
Transmannen hebben minder vaak klachten over hun stem, aangezien deze door de hormoonbehandeling daalt. Toch komen bij deze groep ook stemproblemen voor, zoals problemen met het stembereik of een instabiele, gespannen stem met stemvermoeidheid.
Wat doen wij aan stemklachten bij gendertransformatie?
Het doel van de logopedische behandeling bij transvrouwen is het aanpassen van het spreekgedrag aan de vrouwelijke geslachtsrol. Hierbij wordt rekening gehouden met het postuur en karakter van de cliënt en met haar leefomgeving. Tijdens de logopedische behandeling zal niet in eerste instantie gewerkt worden aan het verhogen van de spreekstem, omdat daarmee vaak een kunstmatig effect verkregen wordt. Door aan een aantal aspecten te werken wordt de stem lichter en krijgt het een vrouwelijker karakter.